Saturday, November 5, 2011

OREO CHEESECAKE

ikan kerapu ikan siakap
siapa banyak merapu dia banyak cakap.

haha,nehhh just kiddin no such thing oreo cheesecake ada pakai ikan ;)
Hello there,such a long time tak update blog nih,bersawang pon ada dah.
today just wanna share on how to do AAR's oreo cheesecake.pssst.macam chef la pulak -.-'
hahaha,tak salahkan bakal industrial designer(amin) ada campur2 jadi chef sikit? :D
okay cakap banyak pun tak guna.moh kito mulo.

kita start dengan bahan okay,
    • 1/2 cup sour cream *
    • 32 pieces biskut oreo
    • 1/2 tbs vanilla esen*
    • 16 oz creamcheese*
    • 1/4 cup butter
kita proceed for the steps,
-kita mixkan bahan yang bertanda * dalam mixer
-mix till the stuff become smooth and sedap mata memandang.haha kiddin ;)
-sediakan tempat bake,tak kesah la bulat ke petak ke.
-meltkan 1/4 cup butter tadi and spread to whole surface of the 'dulang' or whatsoever.
-now lupakan sat step atas,now take the oreo and crush it till like a sand,pasir oreo pon boleh.haha
-then,we spread the oreo that we had crushed just now at the surface that had been covered with the butter.we use the crunched oreo as the base of the cake.(ratakan tau!)
-sekarang kita tuangkan bahan yang kita mix tadi atas lapisan oreo hancur.


haaaa,now dah setel bahagian kek.

for bake session,
- preheat the oven at 325 celcius
-masukkan cake
-bake dalam 35-40 min ;)

okay some tips,masa bakar tu make sure kita kita letakkan another dulang yang diisi air baru letak cake tadi.
this is to make sure the base of the cake tak hangus ;)

SELAMAT MENCUBA :)

AAR




hasilnyaa,jeng jeng jeng.haha

impian



realiti
hasil,tangan yang laki kan?so what?haha

well 1st time kan?i'll fix it in the future
yaaa,i know there's a big different but i bet yaa the taste is GREAT.

Wednesday, July 27, 2011

saya anak merdeka


ouh hello there ;)
i just wanna share this song to malaysian,yea it is nice sang by our own artist
MALAYSIA BOLEH :D

video

AAR

Monday, May 16, 2011

philadelphia 'oreo' cheesecake


yeaah!Jamie Oliver pnye anak buah ni :D hahha
yea i know agk plik kalau laki masak2 ni.tp ye la kan basic mau ad nnt dh kawin ngn anak org xkan nak harapkan bini jea kan ;P nnt mskkan untuk bini plak,bru romantic gitu.hahah

the first cake i've baked,xdela buat sorg tunjuk ajar dari mama pon kne maa.it is very delicious.trust me! mcm secret recipe ckp kau.haha
xde la ssh mne pon nk buat.



AAR

Friday, May 6, 2011

CHIP FOOSE WANNABE.haha



YEAAHH,why chip foose?who is chip foose?meh baca. :)
okay but before that,it has been such a long time i didn't update my blog.yelaa,1st dh jmpe TUMBLR,2nd mcm xtau dh nk post ap.3rd lu pikir la sndiri yea!haha..now,tgh tggu result UPU kol 12 nnt yea.wahai cik abg dan cik akak sekalian..course ap yg aku nk ambik?INDUSTRIAL DESIGN,yea!this course mostly on designing on something macam,object,furniture and CARS!of course i will pursue for automotive desinging kan..okay the first step nk pursue degree in this course,ad bnyk jalan..either choose between engineering or art and design.haha,pening2 =.='
mama:ambik dlm engineering sbb terjamin skit masa depan
abah:anything as long boleh bawak..
me:'kene solat istikharah bnyk ni'haha
haish,pening2 ahha.tapi xpe rezeki Allah ada dimana2 kan?InsyaAllah
berbalik kepada siapakah Chip Fosse itu.haha,he is an automotive designer and fabricator, and former star of the reality TV series Overhaulin on TLC! ala kat NTV 7 pon adaa..haha

antara design2 yang dia buat
ini la tuan pnye badan
that all about Chip Foose,but before that
below are examples of my designs :)
may dreams come true.
amin
mini 'bieber' cooper..haha
yellow cab
bentley mulsanne
'the royal wedding'

AAR

Friday, March 18, 2011

seribu Kemaafan

Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah saw bersabda: Musa bin Imran as pernah berkata, “Wahai Tuhanku, siapakah orang yang paling mulia pada pandanganMu? Allah swt menjawab: Barangsiapa yang memberi maaf meskipun dia memiliki kemampuan untuk membalas dendam.”(HR Baihaqi)

Dari Muaz r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa menelan kemarahannya sedangkan dia berkuasa untuk membalas kemarahannya itu, maka pada hari kiamat kelak Allah akan memanggilnya di hadapan seluruh makhluk dan dia diberi peluang untuk memilih bidadari mana sahaja yang dia sukai.”(HR Abu Daud)

Dari Atta bin Abdullah Khurasani r.a meriwayatkan bahawa, Rasulullah saw bersabda: “Berjabat tanganlah di antara kamu kerana ia akan menghapuskan kebencian, dan berilah hadiah antara satu sama lain kerana ia akan menimbulkan kasih sayang dan menjauhi permusuhan.” (HR Muwatta Imam Malik)


AAR

Thursday, March 17, 2011

ouh ray ban!



those sunglasses make me totally crazaay..hahha
u will be mine soon.
muahaha


for readers information,amir is totally crazy with those sunglasses.
can you give it him?haha

Monday, March 14, 2011

LIKE A G6!

heyyaaa people!
i'm back mann.yea of course dengan fesyen rmbut yang mmg "smart" la kan..
all of u must be asking why the title is LIKE A G6 kan?haha.nak tau sebab ape?
sebab tu la blok ak kat Kem Sentosa and i'm the leader of the dorm(fuhh memang perrghh ah).sedar x sedar dah abis tempoh perkhidmatan gue kepada negara.but tak genap bulan pon..adela dalam 2bulan lebey.pengalaman?ermmm,mmg bnyk la nk cte .
manis,pahit,suka,duka

we start from
bad to good okay?
ermm,my camp mcam2 aktiviti kena cancel.sebab ap?sebab budak la.
yang sakitnye rmai gile,and lagi 1 faktor cuace.maklum la kem kt tepi bukit so hujan x tentu.
paling x best wirajaya.kiotrg camping dlm camp je.bosan gle kot.tp bestnye sebab
buat khemah yang beratap kan daun sawit la kan?haha
tu sampingan je la.
the mission is we all have to build 3 diferrent type of tent,1st untuk sorang duduk
2nd untuk 2 orang,3rd untuk 4 orang.
so buat laa and lepas tu markah ckgu ambik but menang kalah cikgu x gtau pon..haish
then ade aktiviti mencari dan menyelamat.
hahha,lawak kot..
ad yg kepale darah la,kaki cucuk ngan kayu la,tangan koyak la
haha.
nak tau sebab ape ak gelak?sebab sume tu lakonan semata mata.
diorg ni di make up ala2 injured la then kitorg kne datang and rescue..
time ni la basic pertolongan cemas kna pakai.
wah hebat!

next is kawad,
perghh mantap..tapi ad kesilapan sikt and kiotrg dpt no. 4
it's okay.
yg plg best time nasyid la..
dengan membaw lagu sirratu nabi,kami dari kumpulan Soldiers of Allah telah mendapat tempat ke-2
wah hebat,wah2 hebat2.haha
mke ak msuk nasyid agk terkejut la en?
but ye la experienced beb!
dengan bantuan staff helmi,time kasih ye bang.haha
ouh,before i forget
ni nk cte experienced menembak.muahha
this year agk terkejut cause sharpshooter dpt kat pompuan
markah dia 96,dhsat kan?
cikgu kata ni kali pertama pompuan dpt award tu..
and nk tau my marks bpe?
64 je
ala mcm B+ la
hahah
tp xpe aslkan dpt pengalaman mnembak

i think tht all yg i wanna share with all of u
last but not least
just wanna wish thank you so much
cikgu anandan
cikgu fauzi
kepade jurulatih fizikal dan cikgu2 masterskill
thank you so much
to all my friends
dormmates
LIKE A G6 BEBEH!
geng2 ketuanan
wira dan wirawati Kem Sentosa,Chenderiang Tapah
Thank you so much guyss for supporting me
being such a good friend and hope u guys succes in your life.

and i won't forget our song

KINABALU
tinggi tinngi gunung kinabalu
tinngi lagi sayang sama kamu
biru biru gunung kinabalu tengok dari jauh
hati saya rindu

kinabalu terletak di Kundasang
banyak sayur boleh pilih pilih
apa guna ke luar negeri
tegok kinabalu hati saya rindu

garang garang si harimau Charlie
garang lagi Cikgu Anandan kami
apa guna benci sama kami
kalau sudah tahu Charlie no 1

Marshall kami nama Cikgu Fauzi
tiup wisel asyik bingit bingit
kuning kuning warna panji kami
tengok dari jauh musuh kami ngeri

THE END

AAR





Sunday, February 6, 2011

WTH!


GUNNERS!what had happened?haish,dah lead 4-0 but at last seri 4-4?astaga..why?why?please tell me why?errr,aku dah agak memang kena balik.but its okay.ape yang aku nk share benda lain but still pasal bola.Ade la sorg fan MU ni,mse Arsenal seri perghh komen dia menusuk di kalbu..but aku sabar je la en.nanti dia kompem banyak bunyi..aku pon doa la MU gelabah nanti and amazingly,makbul!alhamdullilah..ape ni MU?smlm dok kutuk2 Arsenal tengok2 diorg plak yang kalah.HAHAHA.tahniah la ye=.= ingt blh nk pecah rekod tanpa kalah Arsenal dulu?NO WAY MAN!

moral of the story,korg xyah la nk ckp besar.bak pepatah orang putih,what goes around comes arouund la dude.

Wednesday, February 2, 2011

NATION HEROES

heyy yaaa!
miss me?
i'm back but for few days only
let me share with all of u some of my experienced with u all yang tak dapat merasai pengalaman
yang ak rase..hhaa
well,my camp dekat Chenderiang,Tapah.
before this aku xpenah dengar kat mne tempat ni,but ble dh smpai..
perggh nice one bebeh!
dekat tepi bukit kot.memang sejuk la cakap kat korg.
okay,the first week..
ermm,smpai2 ak dicop muke nak belasah org.haha
lwak siot.ehh,dalam hati ada taman la weyhh.haha
smpai sne aku masuk company Charlie.
ap yg bestnye ak jadi ketua platun.haha
dengan sokongan kawan2 baru yang memberi kata semangat yang jitu..cewahh.haha
before tht lupe nk knl kan kwn2 ak.
antarenye,hakim,barak,sabri,abrar,nuri,husna,izwan,izzat and jerry.
then,ade class pulak..perghh 1st time msk mmg rse mcm tadika
but dh lme okay laa..
best jugak la.
then one night ustaz pggl la nme sorg2,tgk2 nme ak ad..
for wht?
haha,quite suprised ak jadi AJK surau..
kirenye tok imam gak laa.haha
out of 150+ muslim only 20 of us yg tpilih.haha
alhamdullilah..
back to the class,last week kitorg blaja pasal BUDAYA KERJA and cikgu ckp kite kne buat satu organisation and lantik seorg ceo...
guess who is he?
haha
it's me jugk..bnyk btol tggjwb ye?
name organisation ak
BUNGA RAYA ENTERPRISE
wahhh.bgus2
mission nye kne present our product and cbe mndapatkan tender antarabangsa..
malangnye kami kecundang di tempat kedua..
but its okay.
ermmm,kerja gila yg ak dh buat?
haha,pagi tadi(2.2.2011)terjun kolam yg dipenuhi dgan air sungai yg beku pada jam 5 pagi.hahaha
yang india and cina trkejut la ngn ap yg kitorg buat.
bestt kott..keluar2 menggelatar lutut ckap sama luuu..
but ade 1 hari ni kantoi ngn cikgu nsb ak x join mse tu...
denda dia?haha
guling la korg ats jalan tar berturap tu..
kitorg pggl "gulingan 1Malaysia"hahha
sebab ap?
sbab ckup tiga2 kaum ad.haha
lpe plak,jurulatih kitorg...
antarenye ialah..
Ckgu Hanandan bersuara macho,dia ketua jurulatih and ex army
Ckgu Fauzi bermotor besar or known as our "abah" and ex navy
Ckgu Arif berbakat besar dalam buat lawak ni and dia STARIAN
Ckgu Jo ber ape pon ak xtau but sporting gle.haha
to be continued..

Saturday, January 1, 2011

SATU HASRAT,SATU SEMANGAT,SATU TEKAD


Kem Sentosa

haha,silakan baca,

Kem Sentosa, Chenderiang, Tapah, Perak merupakan salah satu Kem Motivasi yang telah ditubuhkan pada akhir tahun 2004. Kem Sentosa terletak di sebelah utara bersempadan dengan Hutan Simpan Bujang Melaka dan kawasan tadahan hujan Sungai Cincin, Tapah, Perak. Kehijauan dan keindahan alam semulajadinya menyisihkan kawasan ini daripada kesibukan kota. Suasana Kem yang segar dan nyaman dengan permandangan hutan yang berbukit bukau akan menambahkan lagi kecerian yang tidak akan di lupakan. Pagi yang dingin juga akan membuatkan setiap pelawat yang datang ke Kem Sentosa pasti seronok.




Kem Sentosa berkeluasan 30 ekar dan berdekatan dgn kawasan perkampungan orang asli. Lebih kurang 20 meter di kiri dan kanan kawasan Kem Semtosa telah dikepung oleh 2 jeram yang airnya begitu bersih dan jernih serta sesuai untuk aktiviti perkhemahan dan perkhelahan. Permandangan Kem Sentosa ibarat seperti teluk dimana di kiri kanan dan belakang kawasannya di kepung oleh Gunung Bujang Melaka. Di sebelah kanan kawasan kem merupakan dusun buah durian. Durian di kawasan Chenderiang ini adalah antara buah durian yang terbaik di Malaysia. Anda boleh menikmati keenakan rasa sebenar buah durian ini.
(sedap2 je ayt diorang nak attract orang pegi sane)

here we go bebeh!
haish,plkn=.='
2.1-13.3
bye2 friends

sob2