Monday, January 13, 2014

Key Lime Pie






INGREDIENTS

  • 1 1/2 cups Marie Biscuits.
  • 6 tablespoons unsalted butter, melted and cooled
  • 1 can (14 ounces) can sweetened condensed milk
  • 4 large egg yolks
  • 1/2 cup freshly squeezed key-lime juice
  • 1 tablespoon grated Key lime zest, plus more for garnish

DIRECTIONS

  1. STEP 1

    Heat oven to 375 degrees. Combine Marie Biscuits & butter in a medium bowl; mix well. Press into a 9-inch pie plate, and bake until lightly browned, about 12 minutes. Remove from oven, and transfer to a wire rack until completely cooled 
  1. STEP 2

    Lower oven to 325 degrees. In a medium bowl, gently whisk together condensed milk, egg yolks, Key lime juice, and zest. Pour into the prepared, cooled crust.
  2. STEP 3

    Return pie to oven, and bake until the center is set. Let cool completely on a wire rack and keep in the fridge before serve.Best serve chilled ! 
  3. *the pie is too sweet due to the condensed milk,if you guys had any idea on how to make it less sweet do share with me :) its my first time on baking this pie.
AAR


  1.  



Wednesday, January 8, 2014

Burger Bakar ? Make it healthy ! :)


Salam brothers and sisters ,
Here is the recipe on making the beef patty.

Ingredients :
1)minced beef
2)diced onion
3) bread crumb
4)pepper/seasoning
5)selection of your favourite sauce for marinate. (i used teriyaki)
6)olive oil

Steps :

  1. put the beef into the bowl
  2. mixed up ingredient 2 , 3 and 4 into the bowl with the beef.
  3. make the beef into a burger patty shape
  4. covered it with your favourite sauce
  5. heat the pan and pour some olive oil.
Last but not least,Grill it ! :)

*i prefer use the non stick pan,so you can reduce the oil usage. Happy Grilling !


where the idea came from ? that guy below,Jamie Oliver .



"Less Oil,Less Fat,Last Calories"

AAR


Friday, August 16, 2013

Crying ? Why ?

Onion.

Unless you've avoided cooking, you've probably cut up an onion and experienced the burning and tearing you get from the vapors. When you cut an onion, you break cells, releasing their contents. Amino acid sulfoxides form sulfenic acids. Enzymes that were kept separate now are free to mix with the sulfenic acids to produce propanethiol S-oxide, a volatile sulfur compound that wafts upward toward your eyes. This gas reacts with the water in your tears to form sulfuric acid. The sulfuric acid burns, stimulating your eyes to release more tears to wash the irritant away.
Cooking the onion inactivates the enzyme, so while the smell of cooked onions may be strong, it doesn't burn your eyes. Aside from wearing safety goggles or running a fan, you can keep from crying by refrigerating your onion before cutting it (slows reactions and changes the chemistry inside the onion) or by cutting the onion under water.

Friday, August 2, 2013

Kutu & Gajah

A : Weyh kau tengok dia tu,dia suka sangat mengata                              orang.Cakap itu,cakap ini.ishh Baru je haritu aku                                 nampak dia dengan Rogayah*bukan nama sebenar

B : Habis yang kau buat sekarang ni apa? Makan?


fikirkan.
  
AAR

Cornflakes Cookies.

As salam brothers and sisters.Raya ouh raya :D mesti ramai yang fikir macam tu dah now, seems like ramadhan is leaving us soon.Hope the good deed that we've done during this holy month will be continue on upcoming months too.insyaAllah :) okay kembali pada tajuk.

Bahan bahan ?


  • 175 gm mentega
  • 105 tepung gandum
  • 75 gm gula halus
  • 88 gm tepung jagung
  • 60 gm cornflakes
  • 2 biji telur kuning
Steps

  1. pukul mentega dengan gula halus sampai kembang
  2. then masukkan telur kuning & esen vanila
  3. masukkan tepung jagung & tepung gandum ,
  4. masukkan conrflakes
  5. gaul sampai rata & boleh bentukkan ikut citarasa sendiri
  6. bakar pada suhu 180 celcius selama15 minit, (sampai kekuningan)


below are pictures of my cookies.










that all yo ! selamat mencuba and selamat hari raya :)

AAR




Monday, June 3, 2013

Classic Dutch Apple Pie

Bismillah,
As salam my beloved brothers and sister,again my blog dah start bersawang.Sorry for a long time didnt update it.Now i'm back cause it is HOLIDAY  ! :D
Straight to the point kali ni just wanna share the recipe the "Classic Dutch Apple Pie" .It is  a lil bit complicated,tapi kalau dah nak makan sangat nak buat takda masalah punya .Alhamdullilah my first try menjadi.

Apa yang anda perlukan ?


  1. 9" pastry pie crust - ( boleh dapat di kedai,or made by yourself.)
  2. 6 biji epal sederhana (potong kiub)
  3. 6tbsp butter
  4. 1/2 cup white sugar
  5. 1/2 cup brown sugar
  6. 3tbsp flour 
  7. 1tbsp corn starch
  8. 1tbsp water
  9. 1tbsp cinnamon
  10. 1tbsp vanilla extract





*since i've made my own pie crust,this is the web where i get the recipe,http://www.simplyrecipes.com/recipes/perfect_pie_crust/

Steps.

  1. letakkan pie crust atas dulang untuk dibakar
  2. asingkan ke tepi ,setkan oven about 400 celcius
  3. dalam bekas besar,cairkan butter
  4. masukkan kedua2 gula,kalau kering tambah 1tbsp of water to make it a liquid
  5. campurkan bahan yang selebihnya dan gaul sebati
  6. masukkan apple yang dah dipotong ke dalam campuran gula and butter
  7. gaulkan dengan perlahan,to prevent the apple break smaller.
  8. tuangkan campuran keatas pie crust.

bahan untuk topping :

  1. 1 cup of flour
  2. 1/2 cup brown sugar
  3. 1tbsp cinnamon
  4. 6tbsp butter (cair)

steps :
  1. masukkan bahan2 yang kering dalam satu bekas baru
  2. masukkan butter yang telah dicairkan dan kacau sehingga campuran jadi kasar,sebati
  3. letakkan campuran keatas lapisan gula dan epal.
  4. masukkan pie ke dalam oven dan turunkan suhu ke 350 dan bakar dalam masa 35-40 minit

    **alternatifnya, boleh menggantikan topping diatas dengan hanya meletakkan lapisan pie crust untuk jadi seperti pie biasa .






                                                                            before        
                                               
                                                                              
                                                                            after

Selamat mencuba ! :D

AAR

Thursday, February 7, 2013

Cinta Fitrah,Cinta Fitnah (part 1)

assalamualaikum my beloved brothers and sisters.how was your day today? best ? or just "macam biasaa bro" XD for me alhamdullilah,nothing up or down.just a fine Wednesday.
Today entry? 
well there it goes.
Cinta Fitrah,Cinta Fitnah.

mesti semua macam like woaah kan? but why kena part 1?
yeah mestilah. that night (Karnival Karangkraf) ada 4 panelis,so kita start lah dengan part 1.

So malam ni kita mulakan dengan ahli panel pertama,which is Ustaz Syed Norhisyam.




so what did he said?

"Perjuangan cinta ialah perjuangan yang dibawa oleh Rasullah s.a.w,cinta apa? bukan hanya sesama manusia,tetapi kepada yang Esa,terhadap haiwan dan apa sahaja yang bernama makhluk Allah s.w.t"
"Cinta bukan bermaksud yang kita seharusnya keluar berdua,pegang-pegang atau bermanja,itu hanya berlandaskan nafsu.Kehendak nafsu? seronok hanya sementara,tetapi menyesal selama lamanya. "

"Bina rasa sayang atas kejujuran,atas jalan Allah"

Kisah cinta Bilal B. Rabbah akan Rasullah s.a.w,

Ketika Bilal nazak di sisi Isterinya,beliau dalam keadaan terbaring tetapi senyum.mengapa?Apabila isterinya bertanya kepada Bilal,beliau menjawab bahawa dia gembira. Kerana apa? kerana dia akan bertemu kekasihnya Rasullulah s.a.w .MasyaAllah :') sungguh tinggi cinta Bilal akan Baginda Rasullulah s.a.w

bagaimanakah kita?adakah kita benar cinta akan Rasullah s.a.w? atau hanya berselawat ke atasnya hanya pada Maulidur Rasul?

last but not least,ustaz berkata :


"Cinta tak salah,tetapi bagaimana orang yang menguruskan cinta tersebut"

well thats all i think for part 1 :)
will be continue with part 2,siapa panelnya?
Dr Rubiah?
Ustazah Fatimah Syarha ?
ataupun
Catriona Ross? 

ehem,kenalah tunggu :)

Assalamualaikum

-be good to others-

AAR



Wednesday, February 6, 2013

Bicara Cinta Anak Muda (Cinta Fitrah Cinta Fitnah) sneak preview.


Next entry? InsyaAllah will be sharing about the title below.






Harap Bersabar my brothers and sisters :)
sabar itu sebahagian daripada iman.

Assalamualaikum.

Wednesday, January 30, 2013

Easiest Way To Enter Jannah.

Salam my fellow brothers and sisters :)
This entry is about sharing of my little knowlegde that i gained from the Twins Of Faith 2012
Sheikh Abdurahhman Murad :

Prophet Rasullah S.A.W once said there are 3 things which will help you enter Jannah safely,

'O people do give salam to your fellow muslim brothers/sisters,do feed the poor and pray at night while the other are sleeping and you will enter Jannah safely.

So whatcha waitting for ? its never too late to change :) Meet yaa in the next entry.InsyaAllah


jazakallahukhairan

Be Good To Others.
AAR

Sunday, January 27, 2013

Interaksi Dalam Hidup

Salam brothers and sisters,alhamdullilah i'm back for sharing bit of my knowledge with you guys.Ilmu ini saya dapat ketika meneman Ibu saya pergi ke tempat kerjanya.Ketika dalam kereta,pukul 7.30 pagi ada perkongsian ilmu di Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).Jom terus kepada tajuk :D

Ulama ada mengatakan,dalam hidup kita berinteraksi dengan 4 perkara:


  • Allah (Muafaqah)
  • Nafsu Amarah (Mukhalafah)
  • Syaitan (Muharabbah)
  • Manusia (Munasaha)
apa yang dimaksudkan dengan Muafaqah,Mukhalafah,Muharabbah,Munasaha?

Jom kita kupas ! :)

Pertamanya apa yang dimaksudkan dengan Muafaqah ialah,sentiasa IKUTI

Kedua,Mukhalafah.Nafsu amarah mesti DIBANGKANG

Ketiga,Muharabbah iaitu interaksi dengan syaitan dimana kita mesti MEMERANGI terhadapnya.

Keempat iaitu interkasi sesama manusia,kita harus Munasaha.
Apa yang dimaksudkan dengan Munasaha ialah selalu BERSANGKA BAIK

InsyaAllah mungkin dengan perkongsian yang simple ini boleh membantu kita untuk "Berinteraksi" dengan cara yang betul.Renung-renungkan dan selamat beramal :)

Be Good to Others
AAR

Thursday, January 24, 2013

How The Prophet Love Us ?

Assalamualaikum brothers and sisters we meet again in this section,on the conjuction of The Maulidur Rasul i would like to share with all of you some knowledge that i get when i attend the Twins Of Faith Malaysia last year.

Straight to the point what i what to share with all of you are just like the title above,HOW THE PROPHET LOVE US ? 
Here are some of the example how much love had our Prophet (peace be upon Him) love us :') 


  1. The Syahadah that you said in the solah,with sincerity.It will be the syafaat at the Judgement Day
  2. The Prophet S.A.W make du'a for every person of his ummah and guess what? HE NEVER MISS IT AFTER SOLAH !
  3. He is a leader by being servant to his ummah
  4. He will be besides of our scale in akhirah,if our scale outweighted towards the sin.He will put his deed to ours.
Last but not least,

We may be the last ummah,but because the love of Rasullah S.A.W the Jannah is open for us first ! why? because we are the Ummah of Prophet Muhammad S.A.W .MasyaAllah :')

untill we meet again in the next post,

remember,BE GOOD TO OHTERS :)
salam maulidur rasul
Jazakallah Khair



Sunday, January 13, 2013

Oreo Chocolate Truffle.

Assalamualaikum brothers and sisters yeaaah im back for the dessert :9


Le Ingriedients :
  1. a pack of Philadelphia Cheese (250g)
  2. 2 bar of milk chocolate
  3. a packet of Oreo biscuit
 
Steps:
  1. Take out the cream of the Oreo (we use only the biscuit)
  2. Crush the biscuit (use the blender)
  3. Put the Philadelphia Cheese into a bowl 
  4. Mix the biscuit and the chesee until it became silver in colour
  5. Make the mix ingridient into a small ball shape
  6. Put into the fridge for 30 minutes
  7. Heat up and melt the chocolate in the pan
  8. Take out the oreo balls and dip it into the melt chocolate
  9. Put it back the covered oreo balls into fridge and best served chill ! 
 TIPS 
  • dont add any water in while melting the chocolate,it may change the texture of the chocolate 
  • while melting the chocolate make sure you heat it up using hot water as ( instead of using direct heat from the fire)


ENJOY ! :)

KHUSYUK

Salam brothers and sisters,entri kali ni akan menekankan satu perkara utama dalam solat iaitu KHUSYUK.
yes,some says kita kena kosongkan minda ketika solat and focus on what we had recite or what we heard from the imam.Yes i know kita (Malaysian) mungkin tak dapat nak memahami semua surah surah yang dibaca tapi apa kata kita cuba untuk memahami apa yang kita sebut ketika dalam solat,ketika kita rukuk,iktidal,sujud dan tahiyat?Mungkin kita dah bertahun tahun solat,tapi still tak tahu apa yang kita sebut.

InsyaAllah this time i would like to share with all of you all of the meanings
spread the words,spread the love to Allah :)

Takbiratul-Ihram / Takbir

Allah Maha Besar.

Doa Iftitah

Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Yang menguasai hari pembalasan. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk

Maha Suci TuhanKu Yang Maha Besar dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk

Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal

Wahai Tuhan kami bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud

Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud

Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut

Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabatsahabatnya. Salam Sejahtera ke atas kamu berserta rahmat Allah.

Monday, December 31, 2012

TWINS OF FATIH MALAYSIA 2012

Alhamdullilah pada 29&30 of Disember 2012,Mercy Mission dan kerjasama daripada Program Raudah TV9 telah melaksanankan sebuah Festival Kekeluargaan iaitu Twin Of Faith Malaysia yang bertempat di Putrajaya International Convenction Centre (PICC) Ini adalah tahun kedua program ini dilaksanakan di Malaysia dan InsyaAllah bagi mereka yang tak berkesempatan untuk hadir sama sama kita berdoa agar ia akan diadakan lagi pada tahun hadapan.amin :) 



Okay first of all,saya nak minta maaf menggunakan bahasa rojak,but actually its cool yo.tapi ingat !
Bahasa Jiwa Bangsa 

My experience there? MasyaAllah sungguh tak terkata.
Jumpa pelbagai orang,you name it ! African,Arabian,American,Chinese,Indian,Pakistanian and many more..and they are all brothers of MUSLIM :)
Guess what? the speakers that present the talk were AWESOME ! MasyaAllah 
These are the list of Speakers (biodata sila rujuk Wikipedia :3)
  • Sh. Daood Butt
  • Sh. Omar Suleiman
  • Sh. Abdul Rahman Chao
  • Sh. Omar Sheriff
  • Sh. Abdurrahman Murrad
  • Sh. Abdurraheem Green
The talk given seriously make my heart touched :') sincerely from me.
(perkongsian ilmu yang saya dapat,InsyaAllah akan dikongsikan post akan datang)

Well just not speech,we also have Workshops,Artist Zone,Zone X,Children Zone and Sisters Zone too.

Workshops? 
haha,mesti semua ingat bengkel kereta is it? gurauan semata mata ;) Konsepnya hampir sama iaitu "MEMPERBAIKI" .Apa yang dimaksudkan dengan Workshops tu ialah,sesi dimana kita boleh mendapat pelbagai input untuk "memperbaiki diri" menjadi insan yang lebih baik,yang lebih bersedia menghadapi dunia luar :)

Antara Workshop yang menarik ialah :
  • Sunnah Diet
  • Prophetic Medicine
  • Sex,Drugs, Rock & Roll
  • Muslim Entepreneurs
and many moree.. !

Tak dilupakan bagi mereka yang ingin mempelajari serba sedikit tentang perkahwinan dalam Islam juga disediakan  (Marriage Corner) bagi yang rasa bersedia untuk mendirikan rumah tangga mereka juga telah membuat satu slot iaitu "Match Maker" .well i think i dont have to explain what is it kan,semua faham faham la yea :)

Who are the artists?
Well we have Omar Reagen in the house yo ! hha
We have the hilarious Uncle Jawad !
We have the creative beatboxer,Shezet !
We have a great singers such as Muaz ,Muslim Belal and Shinji .
ouh last but not least,the poetry Amir Sulaiman !


Tipulah kalau pergi event besar macam ni you guys tak singgah tengok booth kan?
Variety of booth ada disediakan dari yang menjual pakaian  muslimah,makanan,dan pelbagai jenis barang barang yang lain.later on i'll share some photos what did i bought.

Bagi mereka yang tak berkesempatan tahun ni jangan risau,InsyaAllah tahun hadapan akan diadakan lagi.Ajak kawan kawan,keluarga dan lain lain untuk sama sama mempelajari agama Allah dan memperoleh Jannah.
amin amin ya rabb :)

So guys,this is not the end.it will be continue later on with some knowledge,picture and many more .
ASSALAMUALAIKUM :)

(you guys can check it out the event photos at my Facebook page )



Monday, December 10, 2012

Homemade Meatballs




Salam boys and girls yeaah im back,back with what? back with some recipes yaw ! okay firstly for today i would like share the recipe on how to make MEATBALL !  the taste gonna be just like IKEA Meatballs and the most important is, it is HALAL  :9 so lets grab the ingridients !

Ingridients :
  • 2 Pack of minced beef
  • 1/2 teaspoon of salt (secukup rasa)
  • 1 small onion (diced)
  • parmesan or any other cheese
  • 1/2 cup of bread crumbs
  • 1/2 cup of milk (low fat or fresh)
  • chilli flakes
  • white pepper of black pepper

Directions
  1. Preheat the oven to 200 degree c
  2. Place the beef into a mixing bowl and season it with the spices (salt,cheese,onion,black pepper)
  3. Add the milk and bread crumbs.mix untill it is evenly blended
  4. Form any size of meat into a ball. ( 1 1/2 inch or depends)
  5. Put some oil to the surface of the baking tray.
  6. Bake in the preheated oven until no longer reddish meat in the center. (20 - 25 min )

Yeahhh there it go ! As simple as A,B,C :) you can serve this meatballs for 6 person . all the best !

Friday, June 22, 2012

Memori Jelapang Padi



 Those are some of my Graduation Day picture at Kolej Mara Kuala Nerang(KN).Well actually nak cerita sikit pasal Kuala Nerang,i bet yaa never heard bout it before kan?It is in Kedah, a small town located upper part of Alor Star.Serious setahun 2 bulan tak rasa langsung.*tipu HAHA Alhamdullilah i graduated with good pointer,well tapi bukan flying colours la kan tapi lepas for my requirement for degree.Dekat sini apa i do learn so many things.KN apa yang menarik?the environment ! bangun pagi nak pergi lecture terus nampak keindahan ciptaan Allah S.W.T Kehijaun,Kesegaran, dan apa apa yang Ke lagi lah.hha
Then kitorang kalau outing memang ke Alor Star je lah.mana lagi?hampa ingat nak pi aloq staq tu sat?naik bas HBR tu dh mcm duduk dalam roller coaster.The duration about half an hour jugak la from KMKN,nak naik teksi?bak duit ! 35++ kot.Then kalau makan,takpayah sembang lah.Dining Hall dia punya makanan memang pergghh ! perggh ni bukan perli ke apa,but serious sodap sodap belaka ! Menu favourite students kat sini is Nasi Goreng come with ayam goreng KFC.tak percaya?memang la bukan KFC betul,style dia goreng tu macam KFC laa.the taste boleh kata nak sama tu adalaa.hha.Then kalau pergi pekan dia,adala jugak banyak kedai,*padahal sikit HAHA.Masa sem 2 baru naik KFC yang betul kat situ.but kat situ memang ad la kedai makan semua.I think cukup sampai sini,nak cerita nanti sambung next post.adios amigos !

Sunday, June 17, 2012

Time running fast

Tick Tock,Tick Tock the time passed away.seriously i  couldn't believe that i already graduated from Kolej Mara Kuala Nerang for Foundation in Science and Technology.1 year and 2 months just like 1 hour.(okay tipu sangat tu).HAHA now i'm waiting for Degree, BACHELOR OF ENGINEERING TECHNOLOGY (HONS) IN INDUSTRIAL DESIGN this upcoming July,insyaAllah :) do pray for my sucess my beloved friends.

Friday, June 15, 2012

The Proper One.

Bahan-bahan ( (loyang bulat 8 inci) )
  • 30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
  • 1/4 cawan butter - cairkan
  • Bahan Filling:-
  • 16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan whippcream
  • 2 biji telor
  • 1 cawan oreo yang dicincang halus
Cara-cara



  1. Untuk Base:- Gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius. Loyang hendaklah dibalut dgn wrapping plastic +aluminium foil..
  2. Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
  3. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
  4. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
  5. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak.
  6. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.
Manage to bake two :3
The Ingredient
The Oreo !
pisau je SR,cake sendiri ! hha


 

Saturday, November 5, 2011

OREO CHEESECAKE

ikan kerapu ikan siakap
siapa banyak merapu dia banyak cakap.

haha,nehhh just kiddin no such thing oreo cheesecake ada pakai ikan ;)
Hello there,such a long time tak update blog nih,bersawang pon ada dah.
today just wanna share on how to do AAR's oreo cheesecake.pssst.macam chef la pulak -.-'
hahaha,tak salahkan bakal industrial designer(amin) ada campur2 jadi chef sikit? :D
okay cakap banyak pun tak guna.moh kito mulo.

kita start dengan bahan okay,
    • 1/2 cup sour cream *
    • 32 pieces biskut oreo
    • 1/2 tbs vanilla esen*
    • 16 oz creamcheese*
    • 1/4 cup butter
kita proceed for the steps,
-kita mixkan bahan yang bertanda * dalam mixer
-mix till the stuff become smooth and sedap mata memandang.haha kiddin ;)
-sediakan tempat bake,tak kesah la bulat ke petak ke.
-meltkan 1/4 cup butter tadi and spread to whole surface of the 'dulang' or whatsoever.
-now lupakan sat step atas,now take the oreo and crush it till like a sand,pasir oreo pon boleh.haha
-then,we spread the oreo that we had crushed just now at the surface that had been covered with the butter.we use the crunched oreo as the base of the cake.(ratakan tau!)
-sekarang kita tuangkan bahan yang kita mix tadi atas lapisan oreo hancur.


haaaa,now dah setel bahagian kek.

for bake session,
- preheat the oven at 325 celcius
-masukkan cake
-bake dalam 35-40 min ;)

okay some tips,masa bakar tu make sure kita kita letakkan another dulang yang diisi air baru letak cake tadi.
this is to make sure the base of the cake tak hangus ;)

SELAMAT MENCUBA :)

AAR




hasilnyaa,jeng jeng jeng.haha

impian



realiti
hasil,tangan yang laki kan?so what?haha

well 1st time kan?i'll fix it in the future
yaaa,i know there's a big different but i bet yaa the taste is GREAT.

Wednesday, July 27, 2011

saya anak merdeka


ouh hello there ;)
i just wanna share this song to malaysian,yea it is nice sang by our own artist
MALAYSIA BOLEH :D

video

AAR